Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/u8198642/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1653
Türkiye'de ve Antalya'da Ekoturizm | Proantalya Gayrimenkul Yatırım Antalya
ANTALYA'NIN GAYRİMENKUL YATIRIM PROFESYONELLERİ

Türkiye’de ve Antalya’da Ekoturizm

TÜRKİYE’DE EKOTURİZM

Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili, yüz ölçümünün %26’sı ormanlarla kaplı olan dört mevsimin aynı anda yaşanabildiği ve nispeten bozulmamış doğal güzellikler ile Akdeniz çanağında yer alan rakibi olan Avrupa ülkelerine göre bu özellikleri nedeni ile daha şanslı olan bir ülkedir.
Bu doğal zenginliklerine kültürel ve tarihi değerler de eklendiğinde önemi daha da artmaktadır.
Türkiye’de ekoturizme yönelik kaynakların çoğunu milli parklar, tabiat alanları, tabiat koruma alanları, tabiat anıtları gibi bölgeler oluşturmaktadır.
2010 yılı itibari ile ülkemizde 40 adet milli park vardır.
Anadolu, bitki çeşitliliği yönünden dünyanın en zengin bölgelerinden biri olup, bitkisel çeşitlilik bakımından dünyada bulunan 8 coğrafik bölgenin 3 tanesinin kesişme noktasında yer almaktadır.
Bu yüzden, Türkiye’de bilinen bitki tür sayısı 12.054 olmasına karşın, tüm Avrupa kıtasında bu sayı yaklaşık 12.000 civarındadır.
Anadolu sadece bitkisel zenginlik yönüyle değil, aynı zamanda bünyesinde barındırdığı endemik (sadece dünyanın bir bölgesinde bulunan) bitki türü sayısı bakımından da dikkat çekmektedir.
Örneğin tüm Avrupa kıtasında toplam endemik bitki tür sayısı 2.400 civarında olmasına rağmen, bu sayı Türkiye’de 3.905 adettir.
Diğer bir önemli ekoturizm kaynağı olan sulak alanlar ise 1.295.546 hektarlık yüzölçümüne sahiptir.
76 adet uluslararası önem sahip sulak alanı ile Türkiye Avrupa ve Orta Doğu’nun en zengin sulak alanlarına sahiptir.
T.C. Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Türkiye Turizm Stratejisi 2023’te Karadeniz Bölgesinde yer alan Bolu, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Sinop illerini kapsayan bölge, Antalya’nın iç kesimlere doğru doğusu, Torosların eteklerinde Antalya ve Mersin’in birleştiği alanlar ve GAP Koridoru ile Kış Koridorunu birleştiren “GAP EkoTurizm Koridoru” biyolojik çeşitlilik açısından ve eko-turizm potansiyeli açısından Türkiye Turizm Stratejisinde öncelikle eko-turizmin geliştirileceği bölgeler olarak belirlenmiştir.
Planda özellikle Akdeniz kıyı şeridinde yığınlaşan turizm tesislerine değinilmiş, hedefler belirlenmiştir.
Hedeflerden biri de Göller Bölgesi Ekoturizm Gelişim Bölgesidir.
Türkiye’de mevcut ekoturizm uygulamarına örnek vermek gerekirse; ünlü Efes hareberlerinin yakınlarında bulunan Şirince köyü, içinde ve çevresinde yapılan turizm faaliyetleri ile ekoturizme yakın bir çevreye sahiptir. Şirince’de yapılan turizm faaliyetlerinden çokça köy halkının yararlanıyor olması, köy halkının el sanatları ürünlerini, el yapımı zeytinyağı, sabun gibi ürünleri turistlere sunabilmesi, turizm gelirlerinden elde edilen gelirlerin köydeki evlerin restorasyonunda kullanılması gibi unsurlar ekoturizmin temel unsurlarıdır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Türkiye’ye giriş yapan turistlere uygulanan anketlerde doğa amaçlı seçeneği bulunmadığı ve bu alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı Ve İl Müdürlüklerinin herhangi bir veri toplama çalışması olmadığı için Türkiye ekoturizm arzı ve talebi konusunda analiz yapmak ve yorumda bulunmak oldukça zordur.
Ancak Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin ve yerli turistlerin büyük çoğunluğu tatillerinde doğada yürüyüş, trekking, rafting, foto safari, kuş gözlemciliği yamaç paraşütü gibi doğada yapılan aktivitelere katılmayı tercih etmektedir.

BATI AKDENİZ “ANTALYA” BÖLGESİNDE EKOTURİZM

Ekoturizm için Türkiye’de yüksek potansiyele sahip olan bölgelerden birisi de Isparta, Antalya ve Burdur illerini içine alan Batı Akdeniz Bölgesidir.
Batı Akdeniz Bölgesi, merkezi coğrafi konumu ile yurtdışından gelen turistlerin kolaylıkla bölgeye ulaşımına imkan sunmaktadır.
Bölge, değişik yer şekillerine ve nehir, göl, vadi, orman, tepe ve dağ manzaraları gibi zengin biyografik çeşitliliğe sahiptir.
Bozulmamış doğası, zengin bitki örtüsü, engin misafirperliği ile kırsal ve ekolojik tarım için büyük yatırım olanakları sağlanmaktadır.
Bölge bu özellikleri ile çeşitli ekoturizm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine zemin hazırlamaktadır.
Bunlardan bazıları; dağ ve doğa yürüşü, foto safari, tarım turizmi, ornitoturizm, bitki ve yaban hayatı gözlemleme, su altı dalış, rafting, mağaracalık, yamaç paraşütü, yelkencilik, gastronomidir…

KARACAÖREN BARAJ GÖLÜ DOĞA ve EKO TURİZME UYGUN VİLLA ve BUNGALOW OTEL ARSASI

Share this post
  , , ,


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Verified by MonsterInsights